Az eredeti épületet 1912-ben az Esztergom-Szászvári Kőszénbánya Rt. saját erőből építette az 1909-ben megalakult Dorogi Bányakaszinó számára. Tervezője ismeretlen.
Gáthy Zoltán aranyokleveles építészmérnököt 1923-ban bízták meg többfunkciós épületté alakításával, melynek eredményeként elkészült az előcsarnok, ebédlő, játékszoba és díszterem. Külső és belső kialakítása a szecessziós stílus elemeit tükrözte. A második világháború után kereskedelmi központként üzemelt, 1967-től a városi könyvtár, 1990-től pedig a rendőrség is helyet kapott az épületben, az átalakítások alatt díszítő elemei elvesztek.
1992-től teljes egészében az Arany János Városi Könyvtár otthona lett. A felújítási munkálatok 2013-ban kezdődtek, fontos irányelv volt, hogy a modernizáció mellet eredeti formájában és anyaghasználatában, szépségében újuljon meg. Egy évvel később, bányásznapon került átadásra, ekkortól viseli a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum nevet. Jelenleg a 2020-ban megalakult Dorog Város Művelődési Ház és Könyvtár tagintézménye.