A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, 201108/2859 pályázati azonosítószámú pályázaton elnyert forrásból, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum közös szervezésében 2022.09.23-án, Dorogon került megrendezésre a Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek III. Konferenciája. A rendezvény két helyszínen zajlott, a délelőtti programokra a Dorogi József Attila Művelődési Házban került sor.

Bánhidi József, Annavölgy polgármestere, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának alelnöke és Szabó-Berghauer Zoltán, Dorog Város Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, megnyitva ezzel a konferenciát.

Két év kihagyás után ismét összegyűltek a bányászati és kohászati múzeumok, kiállítóhelyek munkatársai, valamint a bányász szakma képviselői. A résztvevők az ország számos pontjáról érkeztek Dorogra.

Bevezetésként a rendezvény kurátora, Mednyánszky Miklós okleveles bánya- és geotechnikai mérnök átfogó áttekintést nyújtott a bányászatot és kohászatot bemutató, magyarországi intézmények aktuális helyzetéről, nehézségeiről és fejlődési lehetőségeiről.

Ezt követően Hartyán Csaba, a Bányászkör szervezője és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület szakosztályvezetője bemutatta a Dorogi-medence bányásztelepüléseinek történelmét feltáró “Bányászkör” instant túramozgalmat.

Kovács Zoltán, a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület elnöke prezentációjában a Pilisszentiváni Bányászati Kiállítóhely 2021. évi megnyitásáról és működéséről beszélt.

A délelőtti programok zárásaként Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese intézményük és az OMBKE helyi szervezetének együttműködéséről adott tájékoztatást, a bányász hagyományok őrzésében.

A közösen elfogyasztott ebéd után a program a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban folytatódott.

Vasné dr. Tóth Kornélia művelődéstörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatója megnyitotta a Kisgrafika Barátok Köre művészeinek „Bányászat a kisgrafikában” című kiállítását, mely október végéig megtekinthető a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban.

A délutáni előadássorozat Mednyánszky Miklós Bányászati Műemlékek című könyvének bemutatásával kezdődött, melynek keretében Szabó-Berghauer Zoltán beszélgetett a szerzővel.

Dr. Szemán Attila, a Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeumának főmuzeológusa a Brennbergbányai Bányászati Emlékház épületének történetét ismertette.

Szente Tünde városszociológus „Történeti értékmegőrzés a Dunai Vasműben” című prezentációja méltó zárása volt az előadássorozatnak.

A konferencia zárásaként lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre és tapasztalatcserére a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum megtekintése mellett.