Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér épül a városközpontban. A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum 250 millió Ft-os vissza nem térítendõ uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg.

Dorogon 250 millió Ft-os uniós pályázati támogatásból egy országosan is egyedülálló kiállítóteret tartalmazó bányamúzeum nyithatja meg kapuit hamarosan. A Reimann-altáró mûemlékileg védett alagút bejárata mellett 2017 nyarán elkezdõdnek az elõkészítési munkák. Jaksics László építészmérnök õsz végére készíti el a kortárs épület építészeti és kiviteli tervdokumentációit.

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00004 támogatási szerzõdésnek köszönhetõen a tervek szerint két galériával osztott, nagy belmagasságú épületben kap helyet.

A mintegy száz négyzetméteres terepmodell segítségével interaktív, autentikus környezetben jelenhet majd meg a megye, azon belül Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér. A látványtér unikum Magyarországon, hiszen több rétegben, több dimenzióban mutatja be a várost és a város alatt húzódó bányajáratokat a vasúttal együtt.

Dorog a város arculatát, középületeit, számos lakóépületét, filozófiáját köszönheti a bányászatnak.

Madarász Tímea

sajtóreferens