Dorogot mindig „bányászvárosként” emlegették a környéken, ami 222 éves bányászmúltjának köszönhető.1781-ben írták alá az első szénbányászatról szóló szerződést és Lencsehegy 2003-as bezárásáig volt meghatározó a bányászat a település életében.

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum ennek az időszaknak állít emléket.

Miért épp Reimann?

Dorog központjában található Reimann altáró első, 2,5 km-es szakaszának kialakítása 1915-ben kezdődött, majd két év múlva már itt szállították ki az első csille szenet. Nevét a környék bányáit akkor tulajdonló Salgótarjáni Kőszénbánya RT. vezérigazgatójáról, Reimann Lázárról kapta, aki 18 éven át volt a társaság második számú vezetője. A 36 km hosszú bányaalagút kiépítésével több környékbeli akna került összeköttetésbe. Működésének több mint 70 éve alatt központi szerepe volt, bányászok ezrei szálltak le a mélybe, veszélyes munkájukat végezni.

Reméljük a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum is központi szerepet tölt majd be a környéken élők, városunkba látogatók életében! Sorozatunk folyatásában a Dorogi-medence bányászatához köthető híres személyiségeket ismerhettek meg. Kövessetek minket!