December 4-én ünnepeljük Szent-Borbálát, a bányászok, kohászok, tüzérek, építészek, tűzszerészek, ágyú-és harangöntők védőszentjét. A veszélyes munkát végző mesteremberek a katasztrófák megelőzése érdekében fohászkodtak a szenthez, a bányászok a robbantási munkálatok megkezdése előtt kérték Borbála közbenjárását biztonságuk érdekében.

A legenda szerint Borbála pogány családból származott, édesapja tiltása ellenére felvette a kereszténységet és haragja elől egy barlangba menekült. Egy pásztorfiú elárulta a rejtekhelyét, így Borbála nem kerülhette el a szenvedést, apja saját kezűleg fejezte le. Vértanúságát csodák követték, kultusza Európa-szerte a 9. századtól kezdett elterjedni.

Sajnos az imák nem találtak meghallgatásra 1988. december 4-én Lencsehegyen. A bányamérnök tudta nélkül, a gyorsabb szénomlasztás elérése érdekében a bányászok robbantást hajtottak végre 11:15 perckor, mely katasztrófával végződött. A szénporrobbanás következtében a levegőben megemelkedett szén-monoxid 11 bányász halálát okozta a helyszínen, később további 5 személy halt bele sérüléseibe.

Látogassatok el januárban a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumba, ahol a makettek segítségével jobban megismerhetitek a történteket!